„ВРАТА КЪМ ЕВРОПА” /2009 – 2011/

Първото излъчване на новото предаване за дебат по въпросите на културата и духовността е на 5 февруари, четвъртък, от 17 до 18 часа.

IMG_3945

След вече известната инсталация „Ентропа”, която разбуни духовете у нас, стана ясно, че контактите в Европа ще вървят активно и през културата, през нейните знаци  и творчески провокации. Особено в настоящата година, обявена за година на творчеството. В новото предаване НА ПРОГРАМА „Христо Ботев” на БНР „ВРАТА КЪМ ЕВРОПА” ще имат място различни гледни точки за дебат  в ефира. Авторът и водещият доц. д-р Мирослава Кортенска ще центрира  диалога върху най-чувствителните теми, най-големите заблуди и клишета, но и върху позитивните примери и добри практики и у нас и в Европа. Споделянето на едни и същи ценности и правила, на разбирания  и начин на живот ще  има значение за  оформяне на обществено мнение по въпроса: „Какво е Европа?” Затова основна рубрика в предаването ще бъде  „Европейско е!” Като това постепенно ще трябва да се превърне в „Българско е!” Предаването е замислено да дава публичност на творци, които вече отдавна са приети в Европа, на изследователи и учени, както и на културни практики, които технологично и  ценностно  са на съвременно ниво. Това ще извади интелектуалците от заглъхналото място зад вратата на основните събития, ще им даде възможност да дадат своя принос  в  реалното ни европеизиране. Не на последно място ще се разглеждат възможностите, които дават европейските проекти в областта на културата, образованието, научните изследвания. Тази рубрика ще се нарича „Врата към България”.

В старта  на предаването  ще се включат  Меглена Кунева, еврокомисар на 2008 г., Паулиана Новакова, директор на програма „Христо Ботев”, Явор Милушев, заместник–министър на културата, както и  любимците на българската и европейската публика  Васил Василев–Зуека и Нина Димитрова, които със своя театър „Кредо” са обиколили не само Европа.

И така, до четвъртък, 5 февруари, от 17 часа, когато по културното радио на БНР ще отворим широко „Врата към Европа”.