"Пътешествие в театъра" Леон Даниел

Меморилано издание на издателство „Захарий Стоянов“, 2009 г., съставител и автор на предговора проф. М. Кортенска

Предговор

"Вълната, която бучи"

Предговор на  юбилейното издание „Другият Вапцаров”, по случай 100-годишнината на поета, изд. „Български писател”,

София 2009 г.

Предговор

"Да създадеш театър" - 2008г.

съставител и автор на предговора - проф. М.Кортенска.

В  центъра на тази книга е личността и театралния път, извървян от  СТЕФАН  КОРТЕНСКИ, актьор, режисьор, автор на драматизации и преводи, както и на монографии за сценичния грим и костюм. Той  е основател и първи директор на Врачанския областен театър /1938г./, а след това директор и на Областен театър – Плевен /1944-45/, Театъра, Операта,  Симфоничния оркестър и Библиотеката в Русе /1947-49/, както и на театъра в Перник /1953-55/.

Тази книга се вглежда в  стъпките  да се направи театъра необходим на публиката, в перипетиите и трудностите той да се професионализира и превърне във важна културна институция. За да създадеш   театър са необходими не само кураж, посвещаване, но и многостранни качества, които непрекъснато да развиваш. Стефан Кортенски е такава широкоформатна личност, която отстоява таланта и призванието си преминавайки през времето и несгодите, през сериозните предизвикателства на големите автори и роли, при срещите си със сериозни партньори и режисьори. Преминал през сцените на всички театри в България, пътувал  и обиколил всяко село, паланка и град в страната в неговата 53 годишна сценична дейност, Стефан Кортенски  става автор на един дълъг и поучителен театрален роман. Или по-скоро на една малка енциклопедия за българския театър в първата половина на ХХ век.

Свали книгата

"Вечно живият театър" 1 и 2 том - 2002г.

съставител и автор на предговора - проф. М.Кортенска.

Изданието прави за първи път достояние наследството на режисьора Любен Гройс /статии, режисьорски анализи, архив на постановки/.

Предговор

Събрани съчинения том 3, Драми - П.К. Яворов

Изд. „Захарий Стоянов“, 20011 г. Автор на предговора – проф. М. Кортенска