"От другата страна" /2014 - 2015/

IMG_2070

Знаещите говорят, можещите дебатират

Авторска идея на проф.Мира Кортенска,

седмично излъчване- събота или неделя

от 13:30 часа по телевизия Нюз 7

                               

Основна тема-мисия:

Създаване на крос-медиен формат, имащ за цел да създава устойчив модел за културна среда и цивилизационен избор в отговор на обществения интерес.

Крос-медиен формат означава създаване на телевизионен продукт, свързан с ИНТЕРНЕТ- социални мрежи, специален уеб портал на проекта и комуникационна платформа, която включва обратна връзка с публиките в България и света- особено връзка чрез Facebook, Skype, twitter.Към това проектът цели създаване на интерактивна и обратна връзка с публиките, като ги ангажира с мисиите и дебатите на проекта. Това създава неговия устойчив, обществен кръговрат, който ще помогне да се изгради съвременна културна среда в България.

В над-медийния си статус, проектът излиза от чистите медии, за да даде възможност културата да достигне до младите таланти и широката публика, като дава възможност посредством културни връзки и спонсорски програми за развитие на талантите, чрез посещения на културни институти, интерактивни образователни курсове по изкуствата и майсторски класове за ранно кариерно развитие на бъдещите творци, които в кръговрата на културата ще „върнат“ наученото под формата на професионална изява за културно потребление от публиката.

Проектът поставя в центъра на вниманието един пейзаж от хора и проблеми, разкриващи сериозната култура, изкуството, иновациите,  които са от другата страна на реалността. Както казва Вайда: какво би бил 20-ти век, ако погледнем единствено историческите факти: две световни войни, атомната бомба и всякакви унищожителни катаклизми? Без музиката, платната на модернистите, книгите и филмите, създадени през този век, от неговите таланти, интелектуалци и изобретатели, измеренията на 20-ти век не биха били пълноценни. Проектът има за цел да представи по интригуващ начин българските културни ценности- в исторически и съвременен вариант, като спечели интереса на широк кръг зрители към днешните ни творци и топ събитията от културния  афиш. Предаването ще запълни празната ниша в медийното ни пространство, като разкрие най-конвертируемия български продукт- българската култура и нейните създатели. Това ще бъде предаване, което ще  представи един по-различен свят   със средствата на телевизионното шоу– с ярка визия, бързо развиващо се действие, разнообразни рубрики и видео материали, в  пряка връзка със зрителите. Като истинско телевизионно ток шоу “От другата страна“ ще води  диалог  с широка зрителска аудитория, ще създава културен стандарт и  самочувствие на българина, ще свързва историята с днешния ден, ще има както образователен  ефект, така и ще се превърне в ориентир за днешния зрител: как той може да се включи- да направи нещо творчески интересно, да усвоява умения, да развие хоби, да бъде подготвен зрител.Това ще оформи нов тип предаване, което ще  представя по запомнящ се начин света на красивото и артистичното  в съвременния ни живот, ще фокусира вниманието върху качествения културен продукт, ще формира нов цивилизационен пласт в широката аудитория на телевизията.

РУБРИКИ

„ДУЕЛ“

Тази рубрика ще включва дебат на хора на изкуството, на интелектуалци по въпросите на деня- живота, политиката, реалността, погледната и осмислена от другата страна. Не от политици, социолози или анализатори.Интересен е и директен сблъсък във формата на паралелно интервю между двама представители на арт елита и/или почитатели на изкуството, чието мнение по определено политическо или културно събитие е коренно противоположно, като по този начин се даде възможност за дебат, коментар, реакции…

“ТАЛАНТИ И ПОКЛОННИЦИ” ще се занимава с пряката връзка между хората на изкуството и техните почитатели. В  рубриката ще се срещат един известен творец с негов почитател/ ученик, който иска  да се приближи до своя кумир, да надникне в начина му живот и в тайните на неговото изкуство.Така ще бъдат представени различни видове изкуства- литература, музика, театър, кино, изобразително изкуство, както и култови места, свързани с тях- Народния театър, Операта, площад „Славейков”, зала „България”, галерии…Всичко това ще покаже един друг свят, една друга емоция, ценности и отношение към света.

Водещата роля  ще бъде на зрителите, които чрез SMS или ИНТЕРНЕТ ще правят своя избор за  специалния гост  на всяко предаване.

„АКЦЕНТ“ върху най-открояващите се събития на седмицата– книга, театрален спектакъл, изложба, филм или фестивал, който фокусира нови тенденции. Това ще бъде един нетрадиционен преглед на изминалата културна седмица, който с много хумор и оригинален коментар ще избяга от традиционните културни хроники. Избраните  арте факти ще бъдат представяни от създателите им и след това  класирани от зрителите. Коментарите  на критиците не винаги ще съвпадат с мненията на публиката  и това  ще поражда   приятната тръпка  в триъгълника– таланти, поклонници, познавачи. В края на всеки месец ще се прави обзор на арт събитията, ще се обявяват избраните  топ 5 на публиката и критиката. Тези от зрителите, които са номинирали най-интересните събития ще печелят билети за театър, концерт, касети,  книги. В рамките на  това шоу  ще се номинира и меценат на месеца,  както и ще се разиграва  борса на различни произведения на изкуството.

„ЧАКАЩИ АРТИСТИ“

Чрез скрита камера ще се навлиза в непознати страни  от поведението на артистите и публиката, ще бъдат улавяни техни неочаквани реакции, смешно-тъжни ситуации от българската реалност в културната сфера, зад кулисите и в зрителната зала. В тази рубрика ще бъдат представяни предстоящи премиери, бъдещи любимци на публиката, ще бъдат представяни чакащи своята премиера млади творци.

„ПРОЖЕКТОР“ Неудобни репортажи  с политици и общественици, от които зависи изкуството, скандали с исторически паметници и други спорни въпроси,  които  загрозяват културния ни пейзаж. Публичност ще добият питания  като тези: в колко театъра има достъп  за инвалиди, защо иманярите в повечето случаи изпреварват археолозите … Това е рубрика на разследващи репортажи, излагащи на показ някои крайно интересни, но непоказвани до този момент проблеми, както ще бъде очертан и контекста в  преглед на културния печат и дебатите по страниците на културните издания.

„КУЛТУРЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ“

Документална поредица „Музей“- от 15 минутни филми за български културни обекти от световно значение- Казанлъшката гробница, Панагюрското съкровище и други, които живо и достъпно ще показват богатствата на културата ни.

Рубриката ще включва информация и от международния културен обмен – какво се случва по света, а също– как се разпространява  българската култура по света. Тук ще се търси и мнението на българите в чужбина и необходимостта от разпространението сред тях на родна култура. Във всяко предаване ще се реализира   телефонна връзка с наши емигранти, които ще имат възможност  да отговарят на въпроси: четат ли  български книги, каква музика слушат, за кои филми си спомнят … Те ще получават подарък от предаването  книга на свой любим автор, диск с предпочитана музика от България.

Тук може да видите всички предавания „От другата страна“, чрез официалния Youtube канал.